top of page

סכסוך במשפחה? הכירו את החוק המחייב הליך גישור

ביולי 2016, נכנס לתוקף חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה והוא חל בין היתר במקרים דוגמת גירושין, תביעת משמורת ומחייב הליכי גישור, עוד בטרם יחלו בהליכים משפטיים.

דיני משפחה הוא תחום שיש לטפל בו ברגישות במידה,ואתם חלק מסכסוך במשפחה מומלץ לפנות לייעוץ משפטי פרטני ולבחון כיצד להתנהל.
החשיבות שבקבלת ייעוץ משפטי מוקדם, נובעת בעיקר מהמצב המשפטי המורכב בישראל של דיני המשפחה. בניית אסטרטגיה נכונה לניהול התיק, הינה קריטית לצורך שמירה על זכויותיכם אנו פועלים מחוץ לבית המשפט ובתוכו על-מנת להבטיח את זכויותיכם בצורה ההוגנת והראויה ביותר שיש..

עו"ד ומגשרת שרון גליק הינה בעלת ניסיון רב בדיני משפחה ועבודתה במשרדי בוטיק במובילים בעיר תל אביב רכשה ניסיון רב בהופעות וייצוג בבתי משפט, בוועדות רפואיות במוסד לביטוח לאומי, בניהול משא ומתן, בקורסים והכשרות מקצועיות והם אשר מייחדים ומאפשרים לעו"ד ומגשרת שרון גליק להוביל את לקוחותיה לשביעות רצונם בתיקים אשר מתנהלים על ידה.

במשרדנו צוות עורכי דין מנוסים בתחום המשפחה ​​ובהנחייתה של עוה"ד גליק מנוהל התיק על ידי צוות משפטנים בכירים לגופו ולעומקו בצורה הטובה ביותר לטובת אינטרס הלקוח בהצלחה רבה בהתאם.

משרדנו נותן לכל סוגיות דיני משפחה: ניסוח הסכמי ממון וחלוקת רכוש, הכנת צוואות וטיפול בבקשות למימוש צוואות והתנגדות להן, טיפול בעיזבונות ועוד.

תכלית החוק המחייב גישור 

חוק זה נועד לסייע לבני זוג ולהורים וילדיהם ליישב סכסוך משפחתי

ביניהם בהסכמה ובדרכי שלום, למנוע הליכי משפט שעלולים לגרום

במקרים רבים להחרפת היחסים בין בעלי הדין, לזרז פתרון לסכסוך

המשפחתי באופן מוסכם על הצדדים באמצעות שיח ודיבור, ולצמצם

את הצורך בקיום התדיינות משפטית, מתוך התחשבות במכלול

ההיבטים הנוגעים לסכסוך ובטובתם של כל בני המשפחה וגם

להפחית מהעומס בבתי המשפט ובבתי הדין הרבניים ולאפשר לצדדים

חלופה זולה יותר מהתנצחות בבתי המשפט.

המצב המשפטי טרם החוק

בענייני משפחה קיימים נושאים בעלי סמכות מקבילה בין בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה וצד מעוניין היה פונה לעו"ד לקבלת ייעוץ ומגיש את תביעתו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני ,במסגרת  "מירוץ הסמכויות".

לכל צד היה קיים חשש שהצד השני יקדימו להגיש תביעה ובכך יזכה להתדיין בערכאה המועדפת עליו ולכן בני זוג רבים מיהרו להגיש תביעות וויתרו על האפשרות לפתור את הסכסוך בדרכי נועם תוך פנייה תחילה למגשר.

וכמובן שמרוץ הסמכויות עלול לגרום גם לסרבול ההליכים ודיונים משפטיים נוספים בענייני סמכות.

המצב המשפטי כעת

הצדדים מחויבים קודם כל להגיש בקשה לישוב סכסוך, במטרה לבדוק אם הם יכולים לפתור את הסכסוך מחוץ לבית המשפט בדרכים חלופיות.

כעת, לאור המצב החדש, ניתן להסתייע ביחידות הסיוע הכפופות למשרד הרווחה אשר בהם מועסקות עובדות סוציאליות שהוכשרו לטיפול משפחתי ולגישור בסכסוכי משפחה, אך נדרשת הסכמת הצדדים.

מתי בכל זאת ניתן לפנות ישירות לבית המשפט?

הצדדים לא יוכלו לרוץ ישירות לבתי המשפט במסגרת מרוץ הסמכויות ולהגיש תביעות האחד נגד השני, אלא במקרי קיצון כמו במקרים של אלימות במשפחה, החזרת ילד חטוף, סעדים זמניים דחופים לשמירת המצב הקיים ולמניעת הברחת רכוש, או סעד זמני לעיכוב יציאה מהארץ .

חשיבות התייעצות עם עו"ד

למרות שהמפגש הראשון ביחידת הסיוע מתקיים ללא עורכי דין, זכותכם להיוועץ בעורך דין מטעמכם לפני שאתם מסכימים או חותמים על הסכמות בעלות השלכות משפטיות (ואתם בהחלט יכולים לסרב לחתום אם טרם התייעצתם).

הצד שהגיש בקשה לישוב הסכסוך, יוכל להגיש את תביעתו לערכאה המועדפת עליו אם הצדדים הודיעו כי אין הסכמה ואין ברצונם להמשיך בניסיון פתרון הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט בכפוף למועדים בחוק.

באחריותכם המלאה להפעיל שיקול דעת ולהקפיד להבין היטב את ההשלכות המשפטיות של האמירות וההסכמות המוצעות/עולות בזמן מפגש הגישור. כדאי להקדים ולהיוועץ בעורך דין על מנת שלא להגיע להסדר שייפגע בכם. יוער כי לאחר מכן קשה מאוד יהיה להחזיר את הגלגל לאחור, אם בכלל.

כמובן שאנו כאן לרשותכם ונשמח לסייע לכם למצות את זכויותיכם.

הסכם ממון

 

הסכם ממון מסדיר את יחסי הממון בין בני זוג וקובע מהו המשטר הרכושי שיחול ביניהם.

ההסכם עוסק בנושאים כגון שיתוף רכושי, החרגת נכסים מלפני הנישואין, הפרדה רכושית מלאה וכיוצ"ב ומטרתו לקבוע את חלוקת הרכוש בין בני הזוג בעת פקיעת הקשר.

תשומת לבכם כי המטרה של הסכם ממון היא לחזק את הקשר ללא אינטרס כלכלי. כאשר בני הזוג זוכרים זאת, הם מנהלים דיאלוג סובלני יותר שבסופו נחתם הסכם ממון לשביעות רצון שני הצדדים.   

הסכם ממון הינו חוזה לכל דבר ועניין ועל כן עליו להיות מותאם באופן ספציפי לבני הזוג.

חשובה הבחנה ברורה בהסכם בין רכוש אישי אשר יחזור לבעליו בעת פרידה, לבין רכוש משותף, אשר יחולק בין הצדדים.

אישור ההסכם

בני זוג נשואים: כאשר בני הזוג נישאו, הסכם ממון יהיה בעל תוקף משפטי מחייב, רק לאחר קבלת אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

קבלת אישור ערכאה משפטית מוודאת  גמירות הדעת של בני הזוג לגבי ההסכם ונועדה למנוע מצב שבו אחד הצדדים חתם על ההסכם שלא מרצון חופשי.

בני זוג שטרם נישאו: כאשר בני הזוג טרם נישאו, יוכלו לאשר את ההסכם בבית משפט לענייני משפחה, בבית דין רבני, בפני רושם הנישואין, או בפני נוטריון.

ביטול ההסכם

הסכם ממון ניתן לשנות ו/או לבטל בהסכמת הצדדים ובכפוף לאישור בית המשפט.

על הסכם ממון חל הכלל הבסיסי בדיני חוזים הקובע כי משנפל פגם בחוזה יכול וניתן יהיה לבטלו, קרי: ביטול הסכם ממון הוא אפשרי כאשר נפל פגם חוזי מהותי בהסכם.

היות והסכם ממון מאומת על ידי נוטריון או מאושר על ידי בית המשפט בהתאם, חובת ההוכחה גדולה יותר מאשר בחוזים אחרים ובתי המשפט אינם נענים בקלות לתביעה של ביטול הסכם ממון.

בית

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, קובע שרכוש שכל צד מביא עימו לפני החתונה ייוותר בבעלותו של אותו צד גם במצב של גירושין. עם זאת, החוק הינו מאוד כללי, ואינו מתייחס למצבים מורכבים, כגון: מכירת נכס, השבחות, עליית-ערך, פירות, תשואות, השקעות בנכסים, ועוד.

יתרה מכך, פסיקת בתי המשפט בישראל כרסמה בחוק ויצרה חזקה משפטית הקרויה "שיתוף ספציפי בדירת מגורים". לפי חזקה זו בנסיבות מסוימות עשויה דירה שהייתה בבעלות אחד מהצדדים עוד לפני הנישואין להתחלק בין הצדדים באופן שווה. נסיבות כאלה כוללות מגורים ממושכים באותה דירה, תשלום משכנתא במהלך הנישואין, שיפוצים שבוצעו במהלך השנים בדירה כיוצ"ב.

לסיכום

עריכת הסכם ממון היא מלאכה מורכבת, הן מבחינה משפטית והן מבחינה רגשית. ההסכם חייב להיות מקצועי, מקיף וברור, עליו להיות מותאם באופן ספציפי לבני הזוג ועליו לצפות פני עתיד ולתת מענה משפטי מלא לסיטואציות שונות על מנת להימנע ממאבקים משפטיים במקרה של פרידה.

כמו כן, היות שהצדדים להסכם הם בני זוג ולא זרים אשר צפוים להמשיך במערכת הזוגית שלהם גם לאחר ההסכם, נדרשת התנהלות רגישה, מומחיות וניסיון על מנת שלא לפגוע בזוגיות.

על כן, משנתקבלה החלטה על עריכת הסכם ממון לאחר נישואין, יש לפנות אל עו"ד דיני משפחה לניסוח הסכם ברור, מדויק ומפורט, המתאים באופן ספציפי לבני הזוג ולקבל מידע על משמעויות ההסכם וסיוע בפתרון התלבטויות שונות של בני הזוג, אשר עולות לא פעם בעת עריכת הסכם ממון לאחר נישואין.  

כתובה

 

כתובה הינה שטר חוב עליו חותם הבעל ומוסר לאשה ביום הנישואים. מטרת התחייבות הכתובה להגן על זכויותיה של האשה על מנת שהבעל לא יוכל לגרש אותה בקלות דעת. הנחת המוצא היא שהבעל יחשוב פעמיים לפני שיגרש את אשתו אם יזכור שעליו לשלם לה סכום כסף נכבד שעליו חתם בנוכחות עדים.

הסכם בכתב

מבחינת ההלכה הכתובה היא הסכם יחסי ממון בין בני זוג, ולא רק מבחינת ההלכה. חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי הסכם ממון הוא הסכם בין בני זוג המסדיר יחסי ממון שביניהם בכתב.

הכתובה היא מסמך שמעיד על התחייבות שאותה הבעל נוטל על עצמו כלפי האישה עם מעמד הנישואין, ועל כך שהיא יכולה לבוא בדרישות בעת הגירושין.

סכום הכתובה

הסכום נקבע ע"י הבעל ואהבתו נמדדת לכאורה על פי גובה הסכום שיצהיר. הכתובה אינו מסמך סמלי בלבד, זהו מסמך חוזי בעל נפקוּת משפטית רחבה בהלכה, לרבות תוצאות משפטיות ביחסי הממון בין בני הזוג.

מה בכתובה?

שטר הכתובה כולל את ההתחייבויות שהבעל מקבל על עצמו כלפי האשה, עם הנישואים. הבעל והאשה או נציגים מטעמם (ובדרך כלל אביו של הבעל ואבי הכלה), קוראים את הכתובה ובעצם מסכמים את התנאים לנישואים. לכן טענות של האשה או של הבעל, לעת פירוד, כי לא הבינו את הכתוב או לא קראו את הכתובה, אינן תקפות.

מלבד התחייבות כללית לזון את האשה מציינים בכתובה שלושה סכומים: עיקר כתובה כולל תוספת כתובה, נדוניה ותוספת נדוניה, שאותם זכאית האשה לקבל מהבעל לעת גירושים או מיורשיו לעת פטירתו.

ללא ביטול

לא ניתן לבטל כתובה. כתובה הינה במעמד של חוזה אשר לא ניתן לבטלו לאחר טקס הנישואין.

זכאות

המקרה הברור ביותר בו האשה זכאית לכתובתה הוא כשהבעל מבקש להתגרש ממנה, אך אין לו עילת גירושים מוכחת על פי ההלכה. אבל גם במקרים בהם האשה היא זו שתובעת גירושים קיימת אפשרות שתהיה זכאית לכתובתה, למשל במקרים בהם לבעל קיים מום מלפני הנישואים שהיא לא ידעה על קיומו, במקרים שהגבר סובל מאימפוטנציה, או במקרה בו הבעל עקר ולאחר עשר שנות נישואים לא הצליחו להקים משפחה כתוצאה מעקרותו. גם במקרים בהם הגבר עזב את הבית ומסרב לקיים יחסים עם אשתו הוא יחוייב בכתובה. גם במקרה בו האישה עזבה את הבית ללא עילה מהימנה, ניתן להפסיד את התשלום (ואף את תשלום המזונות במקרים מסוימים). במקרים בהם אישה אינה חפצה לקיים יחסי אישות המביא אותה לידי הכרזה כמורדת על פי ההלכה, תישלל הזכות לתשלום הכתובה.

לסיכום

אשה אינה רשאית לתבוע את סכום הכתובה אם היא בגדה בעלה, או אם היא בעצמה סובלת ממחלה שהוא לא ידע עליה בעת הנישואין, וגם במקרה שהיא המאיסה עצמה על בעלה בהתנהגותה, והוא הצליח להוכיח בבית הדין כי לא נותר לו אלא לגרשה.

בכל מקרה הכתובה נחשבת למסמך משפטי מחייב, שנועד להגן על האשה, לכן חשוב לדעת כי רישום פזיז של סכומים גבוהים, עלול להתנקם בעתיד בגברים, ואף על הנשים לזכור כי התנהגות פזיזה במהלך חיי הנישואין או בזמן הליכי הגירושין עשויה לגרום להפסיד את סכום הכתובה.

 

חשיבה אסטרטגית בהליך גירושין

המטרות העיקריות במהלך מאבק הגירושין הן קבלת נתח גדול ככל שניתן מהרכוש, תשלום/קבלת מזונות גבוהים/נמוכים ככל שניתן בנסיבות העניין, קבלת חזקה על הילדים או קביעת הסדרי ראייה משביעי רצון, סיום הקשר ביחסים תקינים, וכדומה. אין מדובר כאן ברשימה סגורה של מטרות. בכל מקרה ספציפי קיימות גם כמה מטרות סמויות אשר יש להגדירן ולתכנן את הדרך להשגתן.

הליך הגירושין אשר לא מתנהל תוך חשיבה אסטרטגית נכונה וייעוץ תקין עשוי להיות מכשול עבור כל אחד מבני הזוג. 

במהלך גירושין, למרבה הצער לא אחת בני זוג עלולים למצוא עצמם נדרשים להתמודד מול עבירות פליליות מגוונות ביותר דוגמת אלימות, תקיפה, איומים, אלימות כלפי רכוש, עבירות הנוגעות לפגיעה בפרטיות, כגון צילומים והקלטות, ועבירות הנוגעות למעשי גניבה ותרמית, שמטרתן הברחת רכוש משותף.

תלונות במשטרה

במקרה של הגשת התלונה נגדכם תזומנו לחקירה במשטרה. חקירה זו הנה קריטית והיא זו שתכריע, במרבית המקרים, דבר גורלה של התלונה האם יוגש נגדכם כתב אישום פלילי או שמא ייסגר התיק נגדכם. נוכח האלימות הגואה בעת האחרונה, והתוצאות הקשות שנבעו מאלימות בין בני זוג, ישנה רגישות גבוהה לנושא, וצפוי לכם סבל לא קטן עד שתתברר צדקתכם, אם בכלל.

תוכנות מעקב והאזנה

התקנת תוכנות מעקב והאזנה במכשיר נייד אסורה על פי החוק, ובמידה וחברה המתמחה באיתור תוכנות ריגול כאלה, יאשרו כי אכן הותקנה תוכנה כזו, יוכל בן הזוג לפנות ולהגיש תלונה במשטרה. בכל מקרה החומרים שהושגו לא יוכלו לשמש כראיות היות והן הושגו בניגוד לחוק.

עם זאת, חשוב להבין כי מידע חשוף כמו למשל תמונות שפרסמתם בפרופיל הפייסבוק שלכם או תגובות שונות שכל אחד יכול לקרוא, יהווה חומר שבהחלט יכול לשמש כראיות נגדכם, אם יבחר בכך בן הזוג.

הקלטת שיחות

מומלץ מאוד לתעד ולהקליט את השיחות עם בן זוגכם בכל מקרה בו קיים חשש כי תואשמו במעשה אלימות ו/או בהפרת חוק אחרת.

כאשר אתם מקליטים את השיחות עמם, עליכם להבחין בין הקלטת שיחה עמכם אשר תקינה, לבין פעולות אשר אסורות על פי חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א 1981  דוגמת התקנת מכשיר האזנה לטלפונים בביתכם ו/או התקנת מצלמה בחדרי הבית.

שמירה על סודיות

אל תחשפו ו/או אל תעבירו לידי בן זוגכם מידע או מסמכים המעידים על פעולות חקירה.

הגנה על הרכוש

אל תתפתו למעשי מרמה, העלמת כספים משותפים, הכרה בחובות פיקטיביים וכו’. מאידך, קבלו יעוץ מעורך דין לגבי הגנה על רכוש בבעלותכם. אם קיים רכוש משותף אשר אתם חוששים, כי בן זוגכם עלול להעלים, זכותכם לנקוט בכל פעולה חוקית על מנת להצילו.

אמצעי זהירות

נקטו באמצעי זהירות והקדימו תרופה למכה. כך לדוגמא אם ברשותכם נשק, רצוי שתפקידו אותו במשטרה, מיד עם תחילת סכסוך הגירושין, ושימרו על הקבלה.

אל תאיימו על בן זוגכם. איום הוא עבירה פלילית לכל דבר ועניין. גם דברים שלא תמיד נתפסים אצלכם כאיום, מהווים איום.

מעקב אחר אדם ברשות הרבים, מבלי להטרידו מהווה פעולה חוקית.

שירותי גישור

ככל שתתקבל הסכמה של הצדדים לסכסוך להיעזר בשירותי גישור, הרי שהליכי גירושין יהפכו נסבלים ככל הניתן, בנוסף לחסכון משמעותי בעלויות. בתום הליכי גישור יחתמו הצדדים על הסכם פירוד , יחסי ממון ו/או גירושין, בהתאם לנסיבות, שינוסח עבורם על-ידי עו"ד, ובעיקר תוך שהוא צופה את העתיד וכל נושא עתידי, מה שיחסוך פניה בעתיד לבית המשפט.

 משמורת ילדים? דעו את זכויותיכם!

משמורת ילדים חלה על קטינים, ומהיותם קטינים נדרשים למבוגר אחראי שידאג לצרכיו הבסיסיים באופן יומיומי, לרבות נושאים שקשורים בחינוך, כלכלה, וצרכים רגשיים של תחושת ביטחון ויציבות.

אפוטרופסות ומשמורת פיזית

אפוטרופסות הינה אחריות המוטלת על 2 הורי הקטין, לרבות החלטות משותפות הנוגעות לקטין. האפוטרופסות של מי מהצדדים לא מתבטלת במקרה של גירושין.

משמורת פיזית, לעומת זאת, דנה במקום מגורי הילד והיא ניתנת רק להורה אחד במצב של "משמורת יחידנית" או לשניהם במצב של "משמורת משותפת".

משמורת משותפת

משמורת משותפת לילדים תינתן כאשר התקשורת בין ההורים תקינה ונדרש מגורים בקרבת מקום.

לענין מזונות במשמורת משותפת, פסיקת בית משפט לאחרונה, טענה האם כי על האב לספק את צרכי הילדים עד גיל 18 לבדו. בעת האחרונה נושבת רוח חדשה בבית המשפט ולאחרונה ניתנו מספר פסקי דין הקובעים כי חובת דמי המזונות חלה על ההורים בשיעור יחסי להכנסותיהם, ובסיטואציה בה ההורים חולקים את המשמורת על ילדיהם, והינם משתכרים שכר זהה, יתחלק גם הנטל הכלכלי שבגידול הילדים והאב לא יצטרך לבדו לשלם מזונות ילדיו. כמובן כי יש לבחון כל מקרה לגופו.

גישור

היות ומשמורת הילדים יכולה להיקבע לפי הסכמה משותפת של ההורים, אשר גם אז טעונה כמובן אישור בית משפט, ובהיעדר הסכמה משותפת, הרי נדרשת פניה לבית משפט להכרעה בנושא, צדדים רבים מחליטים להגיע להליך גישור לשם גיבוש הסכם באופן רגוע יותר, אשר כולל התייחסות לשני הצדדים באופן שווה וכל מטרתו לגבש את הסכמת הצדדים תוך ראיית טובת הקטין וכפוף לאישור בית המשפט.

טובת הקטין

העיקרון אשר מנחה את בית המשפט יהיה טובת הילד. ההורים יכולים להגיע בעצמם להסכמות לסוג המשמורת הפיזית, היקפה וכל הקשור בה ויש לאשר את הסכם זה בפני בית המשפט.  לחילופין, בהיעדר הסכמות, בית המשפט הוא אשר יכריע כדין.

"חזקת הגיל הרך"

תשומת לבכם כי עד גיל 6 ילדים יימסרו באופן אוטומטי לידי משמורת האם כפוף לסייגים. חזקת הגיל הרך בסיסה בהנחה, שעדיף לילדים להיות במחיצת אמם, לכל הפחות, עד הגיעם לגיל 6.

יוער כי השילוב בין "חזקת הגיל הרך" להמלצות "וועדת שניט – ועדה ציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין" נעשה לרוב בקביעת משמורת ילדים משותפת.

משמעות משמורת ילדים משותפת הינה ששני ההורים נשארים ההורים המשמורנים של הקטינים, ולמעשה בדרך זאת מחד, לא נשללת זכותה של האם להיות הורה משמורן לקטין מתחת לגיל 6, ומאידך – השילוב של הורות משותפת מאפשר לחוק ולהמלצות הוועדה לדור יחד בכפיפה אחת.

מתי הילדים בכל זאת אצל האב?

אם ישנן נסיבות מיוחדות כגון העדר מסוגלות מצד האם, טובת הילד תחייב משמורת אצל האב.

שינוי משמורת

גם אם ניתן פסק דין בעניין המשמורת, רשאי ההורה האחר לפנות מחדש לאותה ערכאה שנתנה את פסק הדין בתביעה חדשה לשינוי המשמורת וזאת במקרה של שינוי נסיבות וכאשר טובת הקטינים מחייבת זאת.

צו מניעת הטרדה מאיימת? דעו את זכויותיכם!

 

חוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב- 2001, מטרתו להגן מפני פגיעה בשלוות חיים, פרטיות, גוף, מפני מי שנקט נגדם בהטרדה, אשר עשויה להתפרש כמאיימת. באם יוכח לבית המשפט כי אדם נקט הטרדה מאיימת, רשאי  בית המשפט להורות לאותו אדם בצו להימנע מעשות מעשים מרשימת המעשים המפורטת בחוק.

 

לפי לשון החוק, מדובר בין השאר בבילוש, במארב או בהתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או בפגיעה בפרטיותו בכל דרך אחרת ו/או בנקיטת איומים בפגיעה בו או במאיים עצמו ו/או ביצירת קשר עמו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר ו/או בפגיעה ברכושו, בשמו הטוב, או בחופש התנועה שלו.

 

בית המשפט יבחן את הבקשה לפניו ויוכל לקבוע כי לאדם המטריד אסור להטריד את הנפגע, בכל דרך ובכל מקום, לאיים על הנפגע, לבלוש אחר הנפגע, לארוב לו, להתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או לפגוע בפרטיותו בכל דרך אחרת,   ליצור עם הנפגע כל קשר בעל פה, בכתב, או בכל אמצעי אחר, להימצא במרחק מסוים מדירת מגוריו, מרכבו, ממקום עבודתו או ממקום לימודיו של הנפגע או ממקום אחר שהנפגע נוהג להימצא בו בקביעות, לשאת או להחזיק נשק, לרבות נשק שניתן לו מטעם רשות ביטחון או רשות אחרת מרשויות המדינה, והכל בין כלפי הנפגע ובין כלפי אדם אחר הקרוב לו, בין במפורש ובין במשתמע, בין במישרין ובין בעקיפין.

יוער כי צו מניעת הטרדה מאיימת יכול שיכיל גם דרישה לערובה הן לקיומו והן להתנהגות טובה, או כל הוראה אחרת הדרושה, לדעת בית המשפט, להבטחת שלומו וביטחונו של הנפגע או של אדם אחר.

 

אמנם מבקש הצו לא צריך לעמוד בנטל ראייתי נוקשה, אך מנגד לא יינתן צו הרחקה באופן אוטומטי ולא זו בלבד, הרי שלבית המשפט יש את הסמכות להטיל הוצאות משפט, כאשר מוגשת בקשת סרק שלא בתום לב.

 

תוקפו של צו מניעת הטרדה מאיימת לא יעלה על שישה חודשים: בית המשפט רשאי להאריך ולחזור ולהאריך את תוקפו של הצו, ובלבד שהתקופה הכוללת לא תעלה על שנה, ואולם מנימוקים מיוחדים שיפורטו בהחלטתו, רשאי הוא להאריך ולחזור ולהאריך את תוקפו של הצו לתקופה כוללת שלא תעלה על שנתיים.

 

בית משפט רשאי לתת צו מניעת הטרדה מאיימת במעמד צד אחד, אם הוא סבור כי הדבר דרוש לשם הגנה מיידית על שלומו של הנפגע, או כשהמטריד הוזמן כדין ולא התייצב לדיון.

לאחר מכן, יקוים דיון נוסף עד 7 ימים ממתן הצו בנוכחות 2 הצדדים, ובית המשפט רשאי בדיון להאריך את תוקפו של הצו, לבטלו או להכניס בו שינויים, אף אם מי שמחויב בצו לא התייצב לדיון.

 

דחה בית משפט בקשה למתן צו מניעת הטרדה מאיימת וקבע כי היא קנטרנית, רשאי הוא להטיל על מי שביקש את הצו את אלה או חלק מהם:(1) הוצאות לטובת המדינה ולטובת צד שנפגע, בשיעור שימצא לנכון. (2)  פיצוי נאות למי שנפגע מהגשת הבקשה.

 

בחירת דרך הפעולה לקבלת הסעד המתאים איננה דבר מובן מאליו ורצוי להיוועץ עם עו"ד המכיר את רזי החוק והפסיקה לטובת יעילות הרחקת הגורם המאיים והמטריד בהקדם האפשרי. אנו כאן לרשותכם למיצוי זכויותיכם.

Family Dispute
bottom of page